Je goed voorbereiden op de eerste rijles

Ga je voor het eerst een rijles nemen bij een rijschool Utrecht? Grote kan dat het best wel een beetje spannend voor je is. Tegenwoordig mag je overigens vanaf 16,5 de eerste rijles doen, maar let wel op!

Als je namelijk voor je 18e je rijbewijs al haalt, zal er altijd een ervaren bestuurder met je mee moeten als je zelf wilt rijden. Niet echt heel handig dus. Veel jongeren beginnen dan tegenwoordig ook vaak met de rijlessen rond een jaar of 17 / 17,5 zodat het mooi uitkomt met het afrijden rond hun 18e verjaardag. Maar dat terzijde, hoe kun je nu eigenlijk goed voorbereiden op je eerste rijles?

Neem de verkeersregels alvast door

verkeersregelsDe auto besturen is natuurlijk iets wat je natuurlijk officieel nog niet kunt oefenen, je mag namelijk niet de openbare weg op zonder een rijbewijs. Maar wat je wel alvast kunt oefenen zijn de verkeersregels. Zo kun je de kosten voor je rijbewijs flink naar beneden halen, je hebt namelijk waarschijnlijk minder lessen nodig om af te kunnen rijden. In de boekhandel kun je een mooi boek kopen wat je klaarstoomt voor je theorie-examen maar ook online is er veel te vinden, zoals bijvoorbeeld websites die een online leeromgeving bieden. Zo leer je alvast de basis van de verkeersregels en kun je tijdens de rijlessen volledig focussen op het rijden en hoef je niet telkens na te denken over wat die verkeersborden ook alweer betekenen.

Let als passagier eens wat beter op de bestuurder

Zelf mag je natuurlijk nog niet rijden, maar als je aan het voorbereiden bent op de rijlessen kun je eens wat meer op de bestuurder letten als je met iemand meerijd. Let bijvoorbeeld eens op hoe hij of zei schakelt en hoe het kijkgedrag is tijdens het rijden. Je kunt hier een hoop van opsteken. Als de bestuurder een vriend of familielid is kun je natuurlijk ook best wat vragen stellen over het besturen van de auto, vaak krijg je goede tips die je kunt gebruiken tijdens je eerste rijles.

In onderstaande video ook nog een aantal tips voor je eerste rijles: